Stess di pejabat?.. Ader cara nak kurangkan Stress?

Sedikit tips atau panduan untuk relakskan diri dan mengurangkan kusut. Stress dan tekanan di pejabat. Nak pulak yang bekerja dikelilingi orang-orang yang membuatkan kita selalu rasa bengang dan marah.  Antaranya :

SIKAP POSITIF

Nampak mudah kan? tapi bukan calang-calang orang yang mampu berfikiran positif. Sentiasa melawan perasaan yang negatif. Kalau perlu kita bercakap dengan diri sendiri, lakukanlah. Tapi make sure di tempat yang tertutup. takut nanti orang cakap kita gila pulak. Jangan mudah bersangka buruk dengan orang lain. Walaupun orang itu selalu menyusahkan hati kita, just ignore it.. Jangan kita nak menyemakkan kepala dengan benda-benda remeh. Tak rugi kita sentiasa bersangka baik dengan orang lain. Tak kira la siapa. Kita semua manusia. Tak perlu nak berdendam. Sentiasa berfikiran positif dalam segala hal. Selalu cakap " tak pelah, nak buat mcm mana, dah tak de rezeki". Tapi mesti redha dengan hati. Jgn cakap mulut je. Cubalah... Insyaallah akan lebih ringan kepala.

MEMAAFKAN

Satu lagi perkataan yang ramai orang anggap remeh. Tapi sepatutnya kita kena tahu kuasa perkataan MAAF. Sanggupkah kita memaafkan kesalahan orang? nak pulak orang tu memang yang selalu menyakitkan hati kita. Memang senang nak dilafazkan tapi ikhlas kah kita memaafkan?. Jadi belajarlah memaafkan dengan seikhlas-ikhlas. Walaupun chantek masih tak berapa lulus bab memaafkan. Tapi sekurang-kurangnya 80% telah dilaksanakan. Alhamdulillah chantek terasa lebih lapang hati. Memang susah, malah chantek tak akan minta maaf atau memaafkan selagi hati belum bersedia. Kenapa? kerana kalau kita memaafkan seseorang tapi tak ikhlas dan masih mengungkit kesalahan mereka, tak guna bukan? Jadi memaafkan biarlah ikhlas dari hati. 

MELETAKKAN DIRI DALAM KEADAAN ORANG LAIN

Belajar memahami situasi orang lain. Pasti ada sebab sesuatu kejadian itu berlaku. Kita mesti redhakan hati. Jangan cepat melatah dan marah-marah. Kalau seseorang berjanji dengan kita dan dia tak menepatinya. Jangan cepat bersangka buruk. Fahami dia, kerana mungkin dia ader sebab diatas tindakan dirinya. Cuba kita letakkan diri kita didalam keadaan mereka. Kalau kita kena mcm tu apa yang akan kita lakukan?...

AMANAH

Amanahlah dengan apa yang dipertanggungjawabkan kepada kita. Jangan cepat menceritakan perihal orang lain. Sedangkan hal itu bukan dari sumber yang sahih. Kerja juga amanah. Jadi kenalah jaga kerja dengan baik. Kerana kerja itu amanah dari Allah juga. Jadi faham-faham lah yer...

RINGAN TULANG

Janganlah cepat sangat berkira dengan orang lain. Bantulah mereka dengan ikhlas. Tak kira lah itu memang kerja kita atau pun tidak. Jika mampu dan tidak mengganggu tugas utama kita. Kerana sekiranya orang datang kepada kita untuk meminta bantuan, itu maknanya dia mengharapkan kita. Jadi, bukankah tak baik kita menghampakan orang lain. Ini tidak, kalau orang mintak tolong, " eh, ini bukan kerja saya."... apalah salahnya kita membantu. Bukan susah sangat pun...

Itulah antaranya sikap yang sepatutnya dilakukan oleh orang yang mahu kelapangan hati. Khususnya mereka yang bekerja di sektor-sektor awam dan swasta, yang dikelilingi mereka yang lebih senior dan lebih banyak pengalaman. Semoga semua akan lebih tenang dan tak stress yer...

Popular posts from this blog

Adakah itu Malam Lailatul Qadar

SOLAT DHUHA DAN REZEKI DARI ALLAH

Bertadarus Pada Bulan Ramadhan