Warna dan Kaitannya dengan Solat

Pernah masa chantek kerja di opis lama dulu, ada seorang staff yang merupakan pengamal perubatan alternatif. Beliau menggunakan terapi warna dan ais. Walaupun tidak pernah menggunakan khidmatnya, tetapi sempat juga chantek menuntut sedikit ilmu dengan beliau. Bukan ilmu hitam tetapi tentang ilmu pengaruh warna dan kehidupan seharian kita. Tapi tentang itu, chantek akan ceritakan di entry akan datang. Yang chantek ingin kongsikan hari ini adalah tentang warna dan solat.


Kajian demi kajian yang dilakukan telah banyak membuktikan kepada kita semua tentang kebesaran Allah pencipta kita. Mari kita lihat betapa indahnya ciptaanNya.

Ketika waktu Subuh, alam ketika itu berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar. rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya atau terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain, terjaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.  Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.Tenaga inilah yang diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Seterusnya warna alam akan berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat solat Zohor berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Kalau selalu sakit perut tu, faham-faham je lah...

Kemudian warna alam akan berubahan kepada warna oren iaitu masuknya waktu Asar dimana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kerativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ini jasad dan roh seseorang itu terpisah (tidur).. dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ini amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita :p

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat la dulu) kerana banyak "interferens" berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna indigo dan seterusnya memasuki Fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur Delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu dimana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, putuitari, talamus dan hipotalamus. tubuh sepatutnya bengkit kembali pada waktu ini dan dalam islam waktu ini dipanggil Quamullail.

Begitulah secara ringkasnya kaitan waktu solat dengan warna alam. manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah dikurniakan melalui pensyariatan solat oleh Allah S.W.T tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah S.W.T mewajibkan solat keatas hambaNya atas sifat pengasih dan penyanyangNya sebagai pencipta kerana Dia tahu hambaNya amat-amat memerlukanNya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya... Renung-renungkan dan selamat beramal...

Kata Chantek : Terkedu kerana kejahilan ini sedangkan segalanya telah tersedia... Ya Allah...

Popular posts from this blog

Adakah itu Malam Lailatul Qadar

TIPS MENGETAHUI GADIS "MASIH DARA" ATAU "TIDAK"

Bertadarus Pada Bulan Ramadhan